Co wiemy o herbacie? Jakie mamy rodzaje? Czemu warto ją pić, jakie daje korzyści?

Posted on 09/06/2022 2:56pm

Osoby lubiące herbatę mają naprawdę spory wybór. Właściwie w każdym ze sklepów mogą wybrać herbatę czarną, czerwoną i białą. Smak jak i właściwości zależą od rodzaju i sposobu parzenia.

Zdaniem wielu znawców najbardziej zdrowa oraz niesamowicie wartościowa jest ta wysokogatunkowa liściasta. Oddaje ona doskonale cały smak jak i aromat, dlatego też lepiej nie wybierać najtańszych herbat, szczególnie ekspresowych.


parzenie herbaty
Source: pixabay
Tak więc jeśli herbata sklep specjalistyczny to będzie doskonały wybór, bo to w nim zakupimy najlepsze jej rodzaje (więcej informacji o herbacie ze sklepu demmers). Musimy jednak wiedzieć, że na smak oraz na jakość gotowego wywaru ma wpływ też woda, jakiej używamy do przygotowania tego napoju. Jak chcemy zachować najbardziej oryginalny aromat liści herbaty, najlepiej użyć lekką, miękką, filtrowaną wodę. Bardzo ważne jest również, żeby czajnik, w którym gotujemy wodę nie był zakamieniony.

Woda twarda o sporej ilości fluoru i chloru będzie źle wpływać na smak i jakość herbat. Jest parę rodzajów herbat, każda z nich ma pewne właściwości.

Zaciekawił Cię nasz artykuł? Przejdź zatem w podany link, dowiedz się także (https://nowafarmacja.com.pl/), czy kolejne posty również wydadzą Ci się zajmujące. Sądzimy, że tak.

Czarna herbata zawiera największą ilość teiny. Najkorzystniej zaparzać herbatę w liściach, a nie taką z torebki. Koniecznie róbmy to dłużej aniżeli trzy minuty, bo po długim czasie zaparzania z herbaty wytrącają się garbniki, jakie neutralizują wpływ teiny. Herbata tego rodzaju działa pobudzająco i wspomaga wydzielania się soków trawiennych. Następny rodzaj to zielona herbata, jaka pochodzi z tej samej rośliny, co herbata czarna. Jej liście poddane zostały procesowi fermentacji, co powoduje, że zawiera ona mniej teiny. Przy tym ma więcej przeciwutleniaczy, które likwidują szkodliwe wolne rodniki. To jak długo ją parzymy wpływa na ilość przeciwutleniaczy.


kubek gorącej herbaty
Author: Acacia Almeida
Source: http://www.flickr.com
Herbaty białe otrzymujemy z takiej samej rośliny, co dwie wcześniej wspomniane, jednakże są to nie jedynie liście, ale też pączki pokryte białym nalotem (więcej szczegółów: warto zajrzeć). Nie jest ona poddawana fermentacji.

Jeżeli zainteresował Cię opisany temat, odwiedź ten link, gdzie odnajdziesz dodatkowe info. Pogłęb swoje wiadomości!

Posiada dość małą ilość teiny, ale przy tym dużo przeciwutleniaczy. Ma delikatny smak oraz uspokajające działanie. Biała herbata jest najbardziej polecana latem. Działa orzeźwiająco, dobrze ugasi pragnienie oraz wpływa na obniżenie cholesterolu.