Pokochać kuchnię

Posted on 14/02/2023 2:29pm

Krucha kaczka z karmelizowanymi jabłkami
Author: Sofa
Source: Sofa
Każdy z nas prędzej czy później staje oko w oko z gotowaniem i próbuje dać mu radę. Nieistotne jest czy jesteśmy kobietą czy mężczyzną i ile lat mamy na karku gdyż cel jest ten sam - ugotować dobrą potrawę.


Żadna to hańba nie umieć pichcić, gdyż wcześniej zawsze ktoś to robił za nas. Mogła to być opiekuńcza mamusia, niezastąpiona małżonka czy też zakochany w gotowaniu mąż. Ale gdy zostajemy sami a nie rozbijamy się za jedzeniem na dowóz ani za zalewaniem makaronu z przyprawami, który o dziwo nazywa się zupką chińską, to zostaje samodzielne gotowanie.



Zanim przystąpimy do tej poszerzającej horyzonty czynności, wydaje nam się, iż nie ma nic trudniejszego. Jednak im więcej w tym siedzimy, okazuje się, iż nie ma nic łatwiejszego a z biegiem czasu uznamy to nawet za przyjemne. Przyjdą te chwile gdy podczas spotkania w gronie znajomych będziemy mogli dorzucić swoją opinię o gotowaniu gdy akurat będzie temat niedzielnego obiadu na 6 osób. Czy to nie fajne uczucie na czymś się po prostu znać i przekazywać innym cenne wskazówki?

Ledwie się oglądniemy a będziemy chcieli mieć swoją książkę kucharską by posiąść "tajemną" wiedzę kuchni francuskiej, włoskiej, chińskiej, meksykańskiej i wielu innych. Książka kucharska czy to w formie papierowej czy elektronicznej powinna pod ręką zawsze być, gdyż nie ma co ograniczać się do kilku potraw jeżeli pole do popisu jest obszerniejsze i tak w ogóle nie do wyczerpania.

Należy nauczyć się gotować zarówno pierogi z serem (znajdź to), bigos, flaki jak i wykwintne sosy do makaronu czy ostatnio modny sos (Włoskie pesto ) czosnkowy. Sos czosnkowy który co ciekawe stał się w Polsce sporym fenomenem. Dodaje się go właściwie do każdej potrawy, która nie jest na słodko. Bez wyjątku czy to kotlet schabowy, gyros czy pizza z serem. Doprawdy zjawisko na sporą skalę, nie można się już dziwić, że taka sałatka Cezar (zobacz: bonusów) czy pasta rybna, które w założeniu nie zawierają czosnku, mogą być nam w knajpie zaserwowane właśnie z takim sosem. Jeżeli nie w potrawie to na pewno przy niej niej.

Ale przecież potrawy na ostro to nie wszystko co jemy. Oczywiście to są dania główne i te właściwie powinniśmy nauczyć się przygotowywać. Ale należy mieć na uwadze by nie zaniedbywać deserów oraz dodatków, które mogą zaspokoić nie jedno wysublimowane podniebienie. W gotowych przepisach łatwo znajdziemy sposoby na świeży koktajl bananowy, bardzo dobre ciasto z herbatnikami (przejdź na stronę) a nawet przekonamy się jak powstaje chałwa i jak ją zrobić domowymi sposobami. Wszystko zależy od naszych chęci, bo przepisów znajdziemy całą masę.

Przepisy na gotowanie to jednak nie wszystko w temacie kuchni. Bo przecież w tej tematyce ważne są również inne zagadnienia, jak na przykład dekorowanie. Dowiedzieć się można jak udekorować tort, jak składać serwetki, jak dobrać świece, co kłaść na stół jako dekorację i wiele innych.

Jeśli ktoś jest zainteresowany takimi sprawami to z pewnością wyszuka dla siebie wygodne źródło informacji. Może to być kulinarny portal internetowy jak i obszerna książka poświęcona gotowaniu i kuchni. Trzeba tylko chcieć.


Author: B.S.